top of page
aysb-2.png

AYAKLARINI YERE SAĞLAM BAS II

22-24 Eylül 2023

Sevgili öğrencilerimiz,

Diyabet sıklığı tüm dünyada ve ülkemizde giderek artan ve epidemik boyutlara ulaşan modern ve küresel bir hastalıktır. Toplumların modern yaşam biçimini benimsemesi, insanları daha az hareket etmeye ve beslenme alışkanlıklarını hızla değiştirmeye yöneltmiştir. 2014 yılında her 7 saniyede 1 kişinin, diyabete bağlı nedenlerle yaşamını kaybettiği, diyabetlilerin yaklaşık %80’inin düşük ve orta gelir grubundaki ülkelerde yaşadığı, yaklaşık yarısının hastalığının farkında olmadığı ve bu hastalığın en fazla 40-59 yaş grubundaki erişkin bireyleri etkilediği bildirilmiştir. Her geçen gün mevcut diyabetlilerin sayısındaki artış hem sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliğini hem de bireylerin yaşam kalitelerini ve yaşam sürelerini olumsuz etkilemektedir. Yapılan çalışmalarda, diyabetik toplumda yaşam boyu ayak ülseri gelişme riskinin %25'e kadar çıkabildiği ve her 1000 diyabetik ayaktan 6'sına amputasyon uygulandığı belirlenmiştir. Yıllar içinde diyabet görülme oranlarındaki beklenenin üstünde gerçekleşen dramatik artış bu konuda acil önlemler almayı gerektirmektedir. Diyabetin önlenmesinde obezite ve fiziksel hareketsizlik ile mücadelede başarıyı sağlamak sağlıklı yaşam biçimi davranışların kazanılması ile gereçekleşir.

Sağlığı koruma, sürdürme ve geliştirme ile ilgili önemli görev ve sorumlulukları olan sağlık çalışanları ve sağlık alanında eğitim gören öğrenciler, öncelikle kendi sağlığını korumak, sürdürmek ve geliştirmek için gerekli yaşam biçimi davranışını kazanmış olması beklenmektedir. İnsanları hastalanmaktan koruyan ve yaşamları boyunca sağlıklı olmalarını sağlayan uygulamaların hepsi Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları'dır. Yaşam biçiminden kaynaklanan hastalıkların ve bu hastalıklara bağlı ölümlerin önlenmesi için bireylerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları kazanması gerekmektedir. Bu davranışların kazanılması kronik hastalıkların önlenmesinde, kronik hastalıkların varlığında yaşam kalitesinin artırılmasında ve sağlıklı yaşlanmada büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı yaşam biçimi davranışları geliştirmenin ilk adımının aile ve toplumda atıldığı, daha sonra da eğitimle geliştirilerek bazı değişikliklere uğradığı gözlenmektedir. Sağlık alanında eğitim alan öğrenciler, mesleki sorumlulukları ve sosyal rolleri gereği sürdükleri yaşam biçimleri ile kendi akranlarına rol model olma ve sağlık eğitimi yönünden hizmet verdikleri grubu etkileme özelliğine sahiptir. Sağlık alanında eğitim gören öğrenciler sağlığı geliştirmenin önemini kavramalı, toplumdaki bireylerin olumlu sağlık davranışı geliştirmesi için yol gösterici özelliğe sahip olmalıdır.


Bu kapsamda Yüksek Öğretimde eğitim gören akademiye ve araştırmaya kendini adamak isteyen Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mühendisliği, Diş Hekimliği, Ebelik, Eczacılık, Fizyoloji, Fizyoterapi, Hemşirelik ve Tıp bölümlerinde Lisans ve Lisansüstü öğrencilerimiz için “Ayaklarını Yere Sağlam Bas II” eğitim etkinliğini düzenlemeyi planladık. Bu etkinliğin amacı; dört farklı üniversiteye mensup ulusal ve uluslararası deneyime sahip 8 farklı bilim insanıyla sizleri Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde 22-24 Eylül 2023 tarihleri arasında buluşturarak; teorik ve uygulamalı etkinliklerle diyabetin fizyopatolojisi, sağlıklı beslenme davranışları, obezite ve diyabeti önlemeye ilişkin beslenme, diyabeti önlemeye ilişkin egzersiz, sağlığı geliştirme, kişisel gelişim ve yaşam koçluğu, sağlığı geliştirmede akran eğitimi, sağlığı geliştirme ve diyabeti önlemeye ilişkin çeşitli kaynak ve literatür tarama teknikleri ile eğitim panellerin hazırlanması ve sunulması yer almaktadır. Sonuç olarak yaşamı ilgilendiren ve içinde bulunduğumuz toplumda, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını geliştirmek, yaşam kaliteyi arttırmak ve insanlığa katkıda bulunmak için sağlıklı yaşama ait bilgi ve becerilerimizi artırmak zorunlu hale gelmiştir. Bu bağlamda etkinliğin katılımcılara önemli katkıların sunacağına inanmaktayız.

DÜZENLEME KOMİTESİ
Prof. Dr. Emrah ATAY  Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Prof. Dr. Serdal ÖĞÜT Adnan Menderes Üniversitesi
Doç. Dr. Araz ASKEROĞLU Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Prof. Dr. Nilgün GÜRBÜZ Süleyman Demirel Üniversitesi
Doç. Dr. Mümin POLAT  Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi. Nuray YLDIRIM  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi. Ferhat ŞİRİN YILDIZ  Adnan Menderes Üniversitesi
Öğr. Gör. Mahmut ÇERİ  Adnan Menderes Üniversitesi

EĞİTMEN KADROSU
Prof. Dr. Emrah ATAY  Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Prof. Dr. Serdal ÖĞÜT Adnan Menderes Üniversitesi
Doç. Dr. Araz ASKEROĞLU Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Prof. Dr. Nilgün GÜRBÜZ Süleyman Demirel Üniversitesi
Doç. Dr. Mümin POLAT  Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi. Nuray YLDIRIM  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi. Ferhat ŞİRİN YILDIZ  Adnan Menderes Üniversitesi
Öğr. Gör. Mahmut ÇERİ  Adnan Menderes Üniversitesi

Kimler katılabilir: Beslenme ve diyetetik, Ebelik, Eczacılık, Diş hekimliği, Fizyoterapi, Hemşirelik, Tıp Bölümlerinde Lisans veya Lisansüstü öğrenim gören öğrenciler katılabileceklerdir.

Kontenjan: 50 öğrenci ile sınırlıdır.

Başvuru Şekli ve Katılımcı Seçimi: 

1. Başvuru formu

2. Transkript

3. Sağlık alanında yapılan akademik çalışmalarda görev almak

Katılımcıların seçimi bu 3 kriter üzerinden gerçekleştirilecektir.

Katılım Ücreti: Katılım ücretsizdir. Katılımcıların konaklama, iaşe ve kırtasiye giderleri proje bütçesi tarafından sağlanacaktır.

Başvuru Takvimi: 25 Haziran- 25 Ağustos 2023

Katılım Hakkı Kazananların İlanı: 31 Ağustos 2023

Etkinlik Takvimi: 22-24 Eylül 2023

Başvuru için buraya tıklayınız. Sonuçlar https://aysb2022.wixsite.com/aysb   web siteden yayınlanacaktır.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi

bottom of page